Het verschil is dat als een distributieriem gemonteerd zit deze onder spanning zit.
Aangezien koolstofvezels, 'kevlar', glasvezels en toevallig ook rubber onderhevig zijn aan een materiaaltechnisch fenomeen genoemd 'kruip' gaan de materiaaleigenschappen achteruit als deze onderhevig zijn aan spanning en/of temperatuur. Een materiaal dat onderhevig is aan kruip veranderd (plastisch oftewel blijvend) van lengte en treksterkte wanneer ofwel de spanning toeneemt ofwel temperatuur toeneemt, met andere woorden als de riem gemonteerd zit. Als de auto stil staat is hij onderhevig aan spanning, als de auto rijd is hij onderhevig aan zowel spanning en temperatuur, zie daar de overeenkomst tussen kilomters en leeftijd van een distributieriem.
Het is dus geen onzin wat ik verkondig maar desondanks wel een goede waarschuwing van Koen.
Een fietsband heeft relatief weinig 'reinforcement' in vergelijking tot een autoband of een distributieriem dus zal gevoeliger zijn voor veroudering.
Simpel en niet geheel volledig verhaal erover, voor de liefhebber zijn er boeken vol over geschreven en het is nog steeds 1 van de grootste hoofdbrekers voor de beste geleerden bij het construeren.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruip